zaterdag 21 april 2012

1885 - 1900 = Charles Émile Joachim Constant Puyo

Nude Studie

Charles Émile Joachim Constant Puyo
Ik vind dit een boeiend beeld omdat hij hier een naakte vrouw opstaat in een versimpelde omgeving, het ziet er wat makkelijk uit,en dat is het misschien ook geweest. Maar het gaat hier om een studie en je ziet dat hij zijn model heeft geprobeerd goed uit te lichten, qua licht vind ik het niet interresant maar vind het wel leuk om te zien wat hij probeerde te doen voor zichzelf
In 1889 begon Puyo als amateur-fotograaf en in 1894 werd hij lid van de Photo-Club de Paris. Al snel daarna nam hij deel aan enkele van hun exposities.
In 1896 trok hij de aandacht met zijn exposé Notes sur la photographie artistique, over fotografische technieken en theorieën. In 1902 verliet hij het leger en wijdde zich volledig aan de fotografie. Enkele van zijn foto’s werden in 1906 gepubliceerd in het bekende Amerikaanse fototijdschrift Camera Work en in datzelfde jaar exposeerde hij samen met zijn landgenoten Robert Demachy en René Le Bègue voor Alfred Stieglitz’ Photo-Secession-club in Galerie 291 te New York City. Ook werd hij lid van de vooraanstaande Engelse fotografievereniging Brotherhood of the Linked Ring. Puyo werkte veel met beeldmanipulaties en softfocus-technieken, waarmee hij een impressionistisch effect creëerde. Net zoals zijn landgenoot Demachy maakte hij daarbij veelvuldig gebruik van gomdruk-technieken. Zijn landschapsfoto’s worden getypeerd door diffuse lichtovergangen, vaak met gebruik van lichtreflexen en waterspiegelingen. Ook maakte hij veel vrouwenportretten en naakstudies. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog trad Puyo opnieuw in het leger, nu als kapitein ( Commandant Puyo). Hij bleef echter tot einde van zijn leven ook fotograferen, publiceren en exposeren. In 1931 had hij samen met Demachy een grote overzichtstentoonstelling in Parijs. Hij overleed in 1933. Veel van zijn werk is te bezichtigen in het museum Nicéphore-Niépce te Chalon-sur-Saône.

Geen opmerkingen: