donderdag 28 juni 2012

2000 - 2012 = Paolo Gioli

Paolo Giolo, Female Torso,2007

Voor mijn laatste blog artikel leek het me leuk om iemand te kiezen die continue bezig is met de geschiedenis van de fotografie, en voor zijn werk gebruik maakt van de ontdekkingen die hij doet bij het onderzoeken van de geschiedenis in de technieken van de fotografie. Ik heb zelf ook steeds meer de drang om meer met fotografie te doen dan alleen maar op de camera te klikken.
Paolo is een uit Italië afkomstige kunstenaar die is afgestudeerd als kunstschilder. Maar in de periode waarin hij in Rome woonde en studeerde kreeg hij interesse in de fotografisch technieken zoals pinhole camera,( camera obscura. Al snel ging hij experimenteren met verschillende fotografische technieken.

1990 - 2000 = Bruno Barbey

Bruno Barbey,KUWAIT. 1991. Burgan burning oil fields. U.S.

Ik vond ook dat ik in mijn blog iemand moest plaatsen die een invloed heeft gehad op mijn leven qua beeld maken. Hij is een fotograaf van Marokkaanse afkomst en dit bovenstaande beeld had hij gemaakt in de Golfoorlog. Ik ben geboren in 1987 en kan me de Golfoorlog in flarden herinneren. Maar dit beeld geeft veel weer van wat ik me kan herinneren. het idee dat de Amerikanen daar binnen vielen en oppermachtig waren omdat ze technologisch geavanceerd waren. Op dit beeld zie je hoe nonchalant de soldaten in hun jeep zitten, en op de achtergrond de enige tegenslag die de amerikanen te verduren kregen ( de aangestoken olievelden ).

1980 - 1990 = Nan Goldin

Nan Goldin, Suzanne on her bed, New York City, 1983

Nan Goldin gaf na het zien van het fotoboek Tulsa van Larry Clark zichzelf toestemming om ook haar eigen wereld te fotograferen. Ze begeeft zich in een wereld van travestie, transseksuele, drugsverslaafde en party people die nachten doorhalen. Maar in plaats van ze in de heftige vieze wereld te laten zien, wat van de groepen verwacht, wilde Nan goldin ze laten zien als de mensen die ze zijn in alledaagse dingen zoals op een picknick. Nan geeft met haar werk een ongecensureerde glimp van haar eigen leven, hierin wordt zij dagelijks geconfronteerd met de drugs en seks om zich heen. Ik vind het beeld van Suzanne on her bed, een pakkend en poëtisch beeld. Je ziet dat Suzanne een zwaar leven heeft waar ze zelf moe van is, maar toch heeft Nan een moment weten te pakken waarin het lijkt alsof Suzanne een sereen en bijna heilig persoon is.

1970 - 1980 = Gerard P Fieret

Gerard Petrus Fieret, Blond Woman with White Fishnet Stockings and Black Dress, c. 1970's

Gerard Fieret is een van de fotografen uit Nederland waar ik vol bewondering over lees, en naar kijk. Zijn beelden vind ik rauw en vies, en zo wordt hij ook omschreven. Hij fotografeerde wat hij aan vrouwen lekker vond, en waar hij zelf ook opgewonden van werd. Buiten dat leek hij kenmerken te vertonen van een geniale gek, en dat uitte zich later in zijn leefwijze en afzondering van de wereld. Ik vind zijn werk lekker om te zien en ik hou wel van de zware contrasten waar hij mee werkte. Gerard is een van de fotografen die ik zie als een voorbeeld voor werkwijze en leefwijze. En ik (hoop) misschien wel dingen van mezelf in zijn werkwijze te herkennen, al wordt ik niet opgewonden als ik fotografeer. Merk ik wel dat ik een enthousiasme over me heen krijg waar ik graag mee werk. Ik werk het liefst bij mijn modellen in hun eigen omgevingen ( thuis ) en begin te schieten wat ik zie. Gerard fotografeerde zijn eigen wereld waar hij zich in verkeerde en hiermee liet hij een herkenbaarheid zien uit zijn tijd die mensen u ook herkennen.

1960 - 1970 = Diane Arbus

Diane Arbus, Identical Twins, Roselle, New Jersey, 1967

Diane Arbus was een fotografe die de freaks van America fotografeerde, Haar onderwerpen waren onder andere tweelingen ( of meerlingen ), dwergen, transseksuelen en travestieten. Ze wordt omschreven als een fotografe die nieuwsgierig was naar de mensen op straat die ze fotografeerde. Ze gaf de personen op haar foto’s een goed gevoel. Ze was oprecht geïnteresseerd in de personen en daarom vertrouwden die haar, en gaven zichzelf bloot. Ze maakte portretten van mensen en probeerde daar zichzelf in te spiegelen. Ze groeide op in een rijk joods gezin in New York, haar vader was eigenaar van een dure modewinkel aan de fifth avenue. Op haar 18e leeftijd huwde ze Allen Airbus, en wakkerde haar interesse voor fotografie aan. Toen haar vader vroeg aan Diane en Allen of ze een modeserie wilde schieten voor zijn winkel begonnen de twee een samenwerking waarvan de beelden werden gebruikt voor de harper’ s bazaar. Diane wordt gezien als de vernieuwer van de documentaire fotografie.. Het einde van de relatie met haar man nam een sobere wending wanneer ze besloot haar leven te beëindigen.

1948 - 1960 = Saul Leiter

Snow, New York (1960) - Saul Leiter Saul Leiter is een straat fotograaf die met zijn beelden bijna en soms helemaal abstracte beelden maakt. Hij gebruikt het gene wat hij op straat vind als een vervreemding door middel van spiegelingen of ramen die tussen het onderwerp en de lens instaan. Hij is een van de eerste fotografen die vroeg de overstap naar kleur heeft gemaakt, en daarom kreeg hij pas later de erkenning die hij met zijn werk verdiende. Ik vind zijn werk interessant omdat hij met behulp van zijn kadrering en compositie zijn beelden als het ware omzet naar schilderijen.

1936 - 1948 = Horst P Horst

Horst P Horst - Bending Nude with hand on chair, 1941 Horst P Horst is een fotograaf die ik al een lange tijd ken en gevolgd heb. Ik vind zijn latere werk interresanter om naar te kijken omdat hij dan verassender is met vormen en lijnen in zijn beelden. Maar dit beeld vind ik wel mooi omdat je hier zijn onderzoekende fase kunt zien. Het is heel zacht kwa feel, en de vrouwelijkheid komt goed tot zijn recht. Horst P is een van de langs werkende fotografen geweest waarvan al zijn beelden op hoog niveau zijn gebleven. Elegantie, style en glamouroeus zijn de woorden die ik veel terug vind als ik naar stukken over Horst heb gezocht en gelezen. En dit herken ik zelf ook goed terug uit zijn werk